03-111-965-965

0332-1309589

OK Kofta Masala

OK Kofta Masala

  • کوفتہ مصالحہ


Clock

30 -45 minutes

Person

4- 5 persons

Love

Made with love

  • Premium Quality Hand Picked Ingredients
  • Perfectly Measured Spices
  • Perfectly Measured Spices
Facebook Twitter
order now
  • Rs 200

    In Stock

Rs
  • Chemical Free

    100% Chemical Free

  • No Flavor

    No Artificial Color or Flavors

  • No Preservatives

    No Preservatives

  • No Fillers

    No Filler Content


While the more common amongst the cuisines of the world, the kofta (meatball) is a sophisticated delicacy, varying in taste and texture, depending on the region it hails from.

In combination with raita, salad, a side of daal and roti/chawal, the kofta (or kebab) is the most ubiquitous of the sub-continental dishes. It can be vegetarian or meat, soaked in masala; the kofta is favoured by all.

OK Kofta Masala Ingredients:

  1. Black Pepper
  2. Cloves
  3. Cumin White
  4. Black Cumin
  5. Poppy Seeds
  6. Red Chilli
  7. Will Cayenne Pepper
  8. Turmeric
  9. Coriander Seed
  10. Salt
  11. Roasted Chickpeas
  12. Ginger
  13. Garlic
  14. Onion
  15. Almond

Ingredients Required:

Ingredient
Quantity
Mince 1kg (Beef/Chicken/Lamb/Mutton)
Yogurt ½ cup
Onion 4-5 medium
Fresh Coriander Leaves ¼ cup chopped
Green Chillies 3-4 chopped
Cooking Oil 1 cup


Method:

  1. In food chopper, add mince, 2 finely chopped onions and OK Meatball Masala, grind well. Now add fresh coriander leaves and green chillies, mix well.
  2. Grease your hands with oil and make meat balls of equal sizes with your hands.
  3. In a pan, heat oil add paste of 2 onions. Fry until golden.
  4. Mix OK Kofta gravy masala in yogurt, add this in fried onions and saute for few minutes. Add meatballs and stir fry for 5 minutes until meatballs changes the color.
  5. Add 1 cup of water, cover and cook on low heat for 10 to 15 minutes.
  6. When water dried, cook on medium high flame until oil separates from masala. Now add water (as per your requirement for gravy), cover and cook on medium heat for 10 to 15 minutes.
  7. Add fresh coriander leaves and green chillies, cover and cook for 5 minutes.
  8. OK Kofta Masala Recipe is ready.

 

کوفتہ مصالحہ کے اجزاء:

  • کالی مرچ
  • لونگ
  • سفید زیرہ
  • کالا زیرہ
  • خشخاش
  • لال مرچ
  • کشمیری لال مرچ
  • ہلدی
  • ثابت دھنیا
  • نمک
  • بھونے ہوئے چنے
  • ادرک
  • لہسن
  • پیاز
  • بادام

اجزاء درکار:

قیمہ                      ایک کلو گاۓ/ بکرا/مرغی/ دنبا

دہی                       آدھا کپ  

پیاز                      چار سے پانچ درمیانی

تازہ ہرا دھنیا             ایک چوتھائی کپ کٹا ہوا

ہری مرچ                تین سے چار کٹی ہوئی

کھانے کا تیل            ایک کپ

ترکیب:

  • فوڈ چوپر میں قیمہ، دو باریک کٹی ہوئی پیاز اور کوفتہ مصالحہ شامل کر کے اچھے سے پیس لیں. اب تازہ دھنیا اور ہری مرچیں شامل کر کے اچھے سے مکس کریں

  • ہاتھوں پر ہلکا سا تیل لگا کے قیمے کے کوفتے بنائیں

  • ایک پین میں تیل گرم کر کے اس میں دو پیاز کا پیسٹ شامل کریں. گولڈن ہونے تک فرائی کریں

  • دہی میں کوفتہ گریوی مصالحہ مکس کریں، اب اس کو فرائی کی ہوئی پیاز میں شامل کریں اور چند منٹ کے لئے بھونیں. اب کوفتے شامل کر کے پانچ منٹ تک بھونیں جب تک کوفتے رنگ تبدیل نہ کر لیں.

  • ایک کپ پانی شامل کر کے ڈھک کر ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ کے لئے پکنے دیں.

  • جب پانی خشک ہو جاۓ آنچ درمیانی تیز کر کے بھونیں جب تک مصالحہ تیل نہ چھوڑ دے. اب حسب ضرورت گریوی کے لئے پانی شامل کریں، ڈھک کر درمیانی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ کے لئے پکنے رکھ دیں

  • تازہ دھنیا اور ہری مرچیں شامل کر کے ڈھک دیں اور پانچ منٹ کے لئے پکنے دیں

  • کوفتہ مصالحہ تیار ہے


Product Reviews Write Review