The exotic and aromatic type of biryani is popular in Pakistan and known for its spicy taste, fragrant rice, and delicate meat. It is made with meat and Basmati rice, vegetables and various types of spices.
Spices Used in Masalas
Will Cayenne Pepper(دیگی لال مرچ), Red Chilli Powder(لال مرچوں کا پاؤڈر), Coriander Seeds(سوکھا دھنیا), Cumin White(سفید زیرہ), Turmeric Powder(ہلدی کا پاؤڈر), Salt(نمک), Sugar(چینی), Cloves(لونگ), Black Pepper(کالی مرچ), Cinnamon(دار چینی), Bay Leaves(تیز پات, تیز پتہ), Green Cardamon(سبز الائچی), Star Anise(بادیان کے پھول), Black Cumin(کالا زیرہ), Black Cardamom(بڑی الائچی), Nutmeg(جائفل), Mace(جاوتری), Ginger(ادرک), Garlic Powder(لہسن کا پاؤڈر), Prune (Dried Plum)(آلو بخارے )
Ingredients Required
Chicken Meat
مرغی کا گوشت
1 Kg
Tomato
ٹماٹر
5-6 chopped
Potato
آلو
4 medium
Yogurt
دہی
½ cup
Onion
پیاز
2 - 3 finely sliced
Green Chillies
ہری مرچ
10 - 20 whole
Coriender Leaves
ہرا دھنیا
1 cup chopped
Mint Leaves
پودینہ
1 cup chopped
Cooking Oil
ھانے کا تیل
1 cup
Rice
چاول
3 ½ cup
How To Cook
1. Heat Oil
Heat Oil in a pan
ایک پتیلی میں تیل گرم کریں
2. Prepare Tarka
Add OK Sindhi Biryani Tarka masala and stir for 2 to 3 mintes
اس میں او کے بریانی کا ترکہ مصالحہ شامل کریں
3. Add Onion
Add Sliced onion.
اب پیاز شامل کریں
4. Fry Onion
Fry onion till the onion golden brown.
پیاز سنہرا ہونے تک فرائی کریں
5. Add Meat
Add meat (chiken / beef/ mutton) on high flam and stir for 5 to 10 minutes.
گاۓ/بکرا ، مرغی ) شامل کریں اور ٥ سے ١٠ منٹ تیز آنچ پر پکایں )
6. Saute Meat
Saute meat (Add 1 cup water for beef and mutton) until tender.
(گوشت گل جانے تک پکایں(بیف /مٹن میں ١ کپ پانی شامل کریں
7. Add OK Sindhi Biryani Masala and Yogurt
Add OK Sindhi Biryani Masala And Yogurt
سندھی بریانی مصالحہ اور دہی شامل کریں
8. Cook Well
Stir for 5 minuts and Cook Well until meat tender and oil separated.
٥ منٹ کے لئے پکائیں جب تک گوشت نہ گل جاۓ اور مصالحہ تیل نہ چھوڑ دے.
9. Add Fresh Coriender And Greem Chilli
Add green chilies, fresh coriander and mint leaves in gravy.
ہری مرچیں، تازہ دھنیا اور پودینے کے پتے سالن میں شامل کریں
10. Cover the Lid
Then switch off the flame and set aside.
.ڈھک کر پانچ منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں. پھر چولھا بند کر دیں اور ایک طرف رکھ دیں.
11. Boil Water For Rice
Separately: In 15 cups / 3 liters of boiling water, add 3 tablespoons of salt, Boiling Rice masala.
الگ سے ١٥ کپ یا ٣ لیٹر ابلتے ہوئے پانی میں ٣ کھانے کے چمچ نمک,بوائلنگ رائس مصالحہ شامل کریں
12. Add Rice
Add Soaked Rice.
بھیگے ہوئے چاول شامل کریں
13. Drain Water
Boil rice until ¾ cooked. Remove and drain thoroughly.
٣ کنی چاول گل جانے تک پکایں آنچ سے اتار کے پانی نتھار لیں.
14. Layers of Qorma and Rice
Make layers of rice and qorma nd garnish with fresh coriander and green chilli.
چاولوں اور قورمہ کی تہ لگایں ،ہرا دھنیا اور ہری مرچوں کے ساتھ گارنش کریں
15. Steam Rice
Cover and cook on low heat until rice is tender (5-10 minutes). Mix before serving.
ڈھک کر ہلکی آنچ پر (٥ ثے١٠) منٹ چاول گل جانے تک دم دیں . کھانا پیش کرنے سے پہلے مکس کریں
Your OK Sindhi Biryani Masala is Ready!
Serve with raita and salad
رائتہ اور سلاد کے ساتھ پیش کریں