03-111-965-965

0332-1309589

OK Sindhi Biryani Masala

OK Sindhi Biryani Masala

  • سندھی بریانی مصالحہ


Facebook Google LinkedIn Twitter
order now
  • Rs 110

    In Stock

Spices
Size
Rs

The exotic and aromatic type of biryani is popular in Pakistan and known for its spicy taste, fragrant rice, and delicate meat. It is made with meat and Basmati rice, vegetables and various types of spices.

Ingredients of OK Sindhi Biryani Masala:

  1. Will Cayenne Pepper
  2. Coriander Seeds
  3. Red Chilli
  4. Salt
  5. Turmeric
  6. Cumin White
  7. Sugar
  8. Cloves
  9. Black Pepper
  10. Cinnamon
  11. Bay Leaves
  12. Prune (Dried Plum)
  13. Green Cardamom
  14. Star Anise
  15. Black Cumin Seeds
  16. Black Cardamom
  17. Nutmeg
  18. Mace
  19. Ginger
  20. Garlic

Ingredient Required:

Ingredient Quantity
Meat 1 Kg
Rice 3 ½ cup
Tomatoes   5-6 chopped
Potatoes 4 medium
Yogurt ½ cup
Onions 2 - 3 finely sliced
Green Chillies 10 - 20 whole
Fresh Coriander 1 cup chopped
Mint Leaves 1 cup chopped
Cooking Oil 1 cup

Method:

  1. Fry sliced onions in oil until golden brown. Add tarka masala and meat. Stir fry for 4-5 minutes on high heat.
  2. Add OK Sindhi Biryani Masala, potatoes, yogurt and stir fry for 5 minutes.
  3. Add chopped tomatoes, 5-10 green chillies whole and fry for 5 minutes.
  4. Add water (Beef/Mutton 3-4 cups, Chicken ½ cup). Cover and cook on low heat until meat is tender and oil separates from gravy.
  5. Add green chilies, fresh coriander and mint leaves in gravy. Cover and keep it on steam for 5 minutes. Then switch off the flame and set aside.
  6. Separately: In 15 cups / 3 liters of boiling water, add 3 tablespoons of salt, Rice masala and soaked rice. Boil rice until ¾ cooked. Remove and drain thoroughly.
  7. Spread cooked rice evenly layer by layer with meat. Do not mix rice and meat. Cover and cook on low heat until rice is tender (5-10 minutes). Mix before serving.

 

اجزاہ درکار:

گوشت                          ایک کلو

چاول                           ساڑھے ٣ کپ       

ٹماٹر                           پانچ سے چھ باریک کٹے ہوئے

آلو                             چار درمیانے

دہی                            آدھا کپ

پیاز                           ٢ سے ٣ باریک کٹی ہوئے

ہری مرچ                     ١٠ سے ٢٠ ثابت

تازہ دھنیا                     ١ کپ کٹا ہوا

پودینہ کے پتے               ١ کپ کٹا ہوا

کھانے کا تیل                 ١ کپ

ترکیب:

  • گرم تیل میں پیاز کو سنہرا ہونے تک تلیں. گوشت اور تڑکا مصالحہ شامل کریں. چار سے پانچ منٹ کے لئے تیز آنچ پر بھونیں.

  • سندھی بریانی مصالحہ، آلو، دہی شامل کریں اور پانچ منٹ کے لئے بھونیں.

  • باریک کٹے ٹماٹر، پانچ سے دس ہری مرچیں شامل کریں اور پانچ منٹ کے لئے بھونیں.

  • پانی شامل کریں (گاۓ/بکرا تین سے چار کپ، مرغی آدھا کپ). ڈھک کر ہلکی آنچ پر پکائیں جب تک گوشت نہ گل جاۓ اور مصالحہ تیل نہ چھوڑ دے.

  • ہری مرچیں، تازہ دھنیا اور پودینے کے پتے سالن میں شامل کریں.ڈھک کر پانچ منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں. پھر چولھا بند کر دیں اور ایک طرف رکھ دیں.

  • الگ سے ١٥ کپ یا ٣ لیٹر ابلتے ہوئے پانی میں ٣ کھانے کے چمچ نمک, چاول مصالحہ اور بھیگے ہوئے چاول شامل کریں. ٣ کنی چاول گل جانے تک پکایں آنچ سے اتار کے پانی نتھار لیں.

  • پکے ہوئے چاولوں کو گوشت پر اچھی طرح پھیلا دیں. چاول اور گوشت کو مکس نہیں کریں. چاول گل جانے تک ڈھک کر ہلکی آنچ پر پکایں( ٥ سے ١٠ منٹ تک). کھانا پیش کرنے سے پہلے مکس کریں.


The information is for educational purposes only. This information has not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This information is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.