03-111-965-965

0332-1309589

Organic Kitchen's Kadhi Masala

Organic Kitchen's Kadhi Masala

  • کڑھی مصالحہ


Clock

2-3 hours

Person

6-7 persons

Love

Made with love

  • Premium Quality Hand Picked Ingredients
  • Perfectly Measured Spices
  • Our every Recipe Mix is freshly made just for you.
Facebook Twitter
order now
  • Rs 255

    In Stock

Rs
  • Chemical Free

    100% Chemical Free

  • No Flavor

    No Artificial Color or Flavors

  • No Preservatives

    No Preservatives

  • No Fillers

    No Filler Content


This is a tantalizingly sour dahi kadhi prepared with besan, curd and delicious besan pakora. Compared with other kadhi recipes, kadhi prepared with this recipe has simply irresistible texture that lives up to its expectation of truly punjabi taste because of mildly spiced, deep fried pakora submerged in thick gravy. Enjoy kadhi pakora’s unparalleled taste with chawal (steamed rice) or vegetable khichdi and experience the truly blissful feel of classic comfort food.

Spices Used in Masalas

Curry Leaves(کڑی پتہ ), Bay Leaves(تیز پات, تیز پتہ), Cumin White(سفید زیرہ), Ginger Powder(ادرک کا پاؤڈر), Garlic Powder(لہسن کا پاؤڈر), Onion Powder(پیاز کا پاؤڈر), Red Chilli Powder(لال مرچوں کا پاؤڈر), Turmeric Powder(ہلدی کا پاؤڈر), Coriander Seeds(سوکھا دھنیا), Green Chillies(ہری مرچ), Salt(نمک), Fenugreek Seeds(میتھی دانہ), Mustard Seeds(رائی), Cloves(لونگ), Cinnamon(دار چینی), Coriender Leaves(ہرا دھنیا ), Kashmiri Lal Mirch (کشمیری لال مرچ), Garam Masala(گرم مصالحہ), Red Chilli Whole(ثابت لال مرچ ), Mint Leaves(پودینہ ), Baking Soda(کھانے کا سوڈا )


Ingredients Required

Gram flour
بیسن
550 gm (250 gm for Gravy and 300 for pakora)
Onion
پیاز
5 large
Yogurt
دہی
1 kg and 2 tbsp for pakora
Cooking Oil
ھانے کا تیل
1 cup and 2 tbs for gravy
Green Chillies
ہری مرچ
4 to 5 finely chopped (can be added more as per your taste)

How To Cook

1. Mix 3rd Step Spice

Mix step 3 spices in ½ cup of water and set aside.
٣ اسٹیپ کے مصالحوں کو آدھا کپ پانی میں شامل کر کے ایک طرف رکھ دیں

2. Prepare Mixture

Blend gram flour and yogurt in 2 to 3 litres of water and set aside.
٢ سے ٣ لیٹر پانی میں دہی اور بیسن مکس کر کے ایک طرف رکھ دیں

3. Heat Oil

In a deep bottom Pan heat oil.
گہرے برتن میں تیل گرم کریں

4. Stir Fry

Add 1st tarka masala in medium hot oil, stir fry and let the terka crackle for a few seconds.
درمیانے گرم تیل میں پہلا ترکہ مصالحہ شامل کریں اور ترکہ چند سیکنڈ کے لئے بھونیں

5. Add 2nd Tarka

Add 2nd step masala and fry for a few seconds until it turns golden.
٢ترکہ مصالحہ شامل کریں اور چند سیکنڈ کے لئے بھونیں جب تک گولڈن نہ ہو جآیے

6. Add Mixture Of 3rd Spice

Add the prepared mixture of step 3 spices.
پہلے سے بنانے گیے مکسچر میں ٣ اسٹیپ کے اسپائس شامل کریں

7. Add Water

Add 2 glasses of water
٢ گلاس پانی شامل کریں

8. Add Mixture of Gram flour and Yogurt

Add prepared mixture of gram flour and yogurt. Mix well and let it cook on low flame for 3 to 4 hours.
دہی اور بیسن کے مکسچر کو شامل کریں اور ٣ سے ٤ گھنٹے ہلکی آنچ پر پکایں

9. Prepare Pakora Mixture

Meanwhile, prepare pakora mixture. In a bowl, mix chopped onions, yogurt, green chillies, red chillies, coriander powder, salt, cumin and red chilli powder in gram flour. Add water as required to form a thick paste. The consistency of the batter should not be very thick nor very watery. Leave it for 1 hour.
اس درمیان پکوڑے کا مکسچر تیار کر لیں اس میں پیاز، ہری مرچیں ، لال مرچیں ، دھنیا پاؤڈر ، نمک، زیرہ ، اور بیسن کا پیسٹ بنا لیں . مکسچر بہت گاڑھا یا پتلا نہ ہو. اور ایک گھنٹے کے لئے سائیڈ پہ رکھ دیں

10. Fry Pakoras

Fry pakoras with prepared mixture and set aside.
تیار مکسچر کے پکوڑے بنا کے ایک طرف رکھ دیں

11. Required Consistency

When kadhi is ready and you get the desired thickness, add pakoras in kadhi, cover and cook for 4 to 5 minutes.
جب کڑھی تیار ہو جائے اور اپنے مطابق اسے گاڑھا رکھیں ، اب اس میں پکوڑنے شامل کریں اور ڈھک کر ٤ سے ٥ منٹ کے لئے پکیں

12. Fry Onion

Now prepare the final tarka, fry onion until light golden.
اب آخری تڑکا تیار کریں جب تک پیاز سنہری نہ ہو جاتے

13. Prepare Tarka

Then add tarka masala and stir fry on low flame until the onion gets golden brown color, immediately add powdered tarka masala stir fry 4 to 5 seconds.
اس کے بعد تڑکا مصالحہ شامل کریں اور ہلکی آنچ پے بھونیں جب تک پیاز لال نہ ہو جاتے، فورن پاوڈر تڑکا مصالحہ شامل کریں اور ٤ سے ٥ سیکنڈ کے لئے بھونیں

14. Add Tarka

Add prepared tadka in kadhi and switch off the flame. Cover for a few minutes.
تیار شدہ تڑکا کڑھی میں شامل کریں اور انچ بند کر دیں اور چند منٹوں کے لئے ڈھک دیں

Your Organic Kitchen's Kadhi Masala is Ready!

Serve with hot naan and boiled rice.
ابلے ہوے چاولوں اور نان کے ساتھ پیش کریں

Product Reviews Write Review