Achar Gosht (Pickled Spice Meat) - Tartness and spice of South Asian pickles in your meat curry. For achar gosht Meat is prepared with pickle spice mix, yogurt and stuffed red chillies. Achar Gosht is a very delicious dish and prepared commonly for cuisines. Being a different flavor achar gosht has gained wide popularity and is being liked by nearly all. The aroma and the flavor of achari masala dominates the other ingredients. Achar or Pickle is used in every Asian house and the flavor of the spices are not new to anyone which makes it a favorite main course dish.
Spices Used in Masalas
Coriander Seeds(سوکھا دھنیا), Fennel Seeds(سونف), Will Cayenne Pepper(دیگی لال مرچ), Amchor(آمچور), Red Chilli Powder(لال مرچوں کا پاؤڈر), Cloves(لونگ), Green Cardamon(سبز الائچی), Cumin White(سفید زیرہ), Cinnamon(دار چینی), Nutmeg(جائفل), Mace(جاوتری), Onion Powder(پیاز کا پاؤڈر), Ginger Powder(ادرک کا پاؤڈر), Garlic Powder(لہسن کا پاؤڈر), Salt(نمک), Turmeric Powder(ہلدی کا پاؤڈر), Black Pepper(کالی مرچ), Tomato Powder(ٹماٹر کا پاؤڈر), Green Chilli Powder(ہری مرچ کا پاؤڈر), Bay Leaves(تیز پات, تیز پتہ), Black Seeds(کلونجی), Fenugreek Seeds(میتھی دانہ)
Ingredients Required
Chicken Meat
مرغی کا گوشت
1 Kilogram
Yogurt
دہی
2 ½ cup
Cooking Oil
ھانے کا تیل
1 Cup
Green Chillies
ہری مرچ
8 to 10 Medium
Lemon Juice
لیموں کا رس
3 Table Spoons
Ginger
ادرک
1 Small Piece (Julienne Cut)
Tomato
ٹماٹر
4 medium paste
How To Cook
1. Prepare Chillies
Mix 2 tablespoons of OK Achar Gosht Masala with lemon juice and make a paste. Slit open the green chilies, fill them with this paste and set aside.
دو کھانے کے چمچ اچار گوشت مصالحہ میں لیموں کا رس ملایں, ہری مرچوں میں بھریں اور ایک طرف رکھ دیں
2. Prepare Yogurt
Mix 1 tablespoon Oil in Yogurt and mix well.
ایک کھانے کا چمچ تیل دہی میں ڈال کر اچھے سے مکس کر لیں
3. Marinate the Meat
Marinate meat with yogurt and remaining Achar Gosht Masala.
گوشت کو دہی اور بچے ہوئے اچار گوشت مصالحہ سے میرینیٹ کریں
4. Stir Fry Meat
Preheat the Oil and add marinated meat in the hot oil. Stir fry on high heat for 2-3 minutes.
گرم تیل میں میرینیٹ کیا ہوا گوشت شامل کریں. تیز آنچ پر دو سے تین منٹ تک بھونیں
5. Add Tomato Puree
Add tomato puree in meat and (2-3 cups of water for beef or mutton). Cover and cook on medium heat until meat is tender.
ٹماٹر کا پیسٹ شامل کریں (گاۓ / بکرے کے گوشت کے لئے دو سے تین کپ پانی شامل کریں). ڈھک کر درمیانی آنچ پر گوشت گل جانے تک پکائیں
6. Add Masla Filled Chillies
Stir fry for 5-6 minutes on high heat, place filled green chilies and ginger over the meat. Cover and cook on low heat until oil separates from gravy.
پانچ سے چھ منٹ تک تیز آنچ پر بھونیں، مصالحہ بھری ہوئی مرچیں اور ادرک گوشت میں ڈالیں. ڈھک کر ہلکی آنچ پر پکنے دیں جب تک مصالحہ تیل نہ چھوڑ دے
Your Achar Gosht Masala is Ready!
Serve with naan or Chapati.
نان اور چپاتی کے ساتھ پیش کریں